Zamknij
 

Технологічний цикл, або Абетка кухонного дизайну

На добре організованій кухні приготування їжі має відбуватися легко, швидко і плавно. Корисним в цьому відношенні є не тільки відповідне обладнання, але також його розподіл відповідно до правил технологічного циклу.


Цей вельми технологічний термін випливає з принципів функціональності і логіки роботи на кухні. Готуючи їжу, спочатку підходимо до холодильника, щоб витягти необхідні продукти, потім їх промиваємо, потім обробляємо (ділимо, нарізуємо, чистимо) і, нарешті, запікаємо, смажимо або тушкуємо і подаємо.


Технологічний цикл відображає цей шлях і простягається від холодильника, через раковину і посудомийну машину, а також головний робочий стіл до духової шафи і мікрохвильової печі, що відповідає наступним етапам приготування їжі. Для збереження його функціональності необхідно також залишити робочий простір не тільки між раковиною і плитою, а й між холодильником і раковиною, куди можна викласти необхідні продукти. Основна стільниця повинна бути максимально широкою і давати доступ до розеток, до яких можна підключити додаткові прилади. Її площа буде більше, якщо ми оберемо більш вузькі пристрої, наприклад, холодильник Hansa BK316.3AA завширшки всього 54 см. 


На цьому етапі циклу слід розпланувати також ящики зі столовими приборами і кухонними аксесуарами, а під меншою стільницею біля холодильника повинен знаходитися друшляк і миска під витягнуті з нього продукти.


Гарною ідеєю з точки зору функціональності кухні є розміщення духовки і мікрохвильової печі у вертикальний ряд, тобто на рівні очей. В цьому випадку необхідно обрати вбудоване обладнання, наприклад, комплект, що складається з мікрохвильової печі Fusion AMG20BFH і духової шафи BOEI68473 з однієї і тієї ж лінійки.


Технологічний цикл можна застосувати на кухні будь-якого плану, в формі літери I, L, U або «острова». У разі, коли в нашому розпорядженні не тільки один ряд шафок, як в лінійних кухнях, але, як мінімум, два, варто об’єднати принцип технологічного циклу з правилом робочого трикутника. Останнє передбачає, що холодильник, раковина і духовка є вершинами трикутника, намальованого на проекції приміщення. Довжина сторони трикутника повинна бути в межах від 1,2 до 2 метрів. Умовним закінченням технологічного циклу є стіл, на якому подаються готові страви.